Klimaatbewuste koerier doet het groen én snel op de fiets

HILVERSUM – Heel veel pakjes moeten in of dicht bij het centrum van Hilversum worden bezorgd en dan is de fiets handiger, klimaatbewuster en goedkoper dan de auto, zegt Eelco van Oosten, Hilversums eerste fietskoerier. “Zo heb ik bijna nooit last van het eenrichtingsverkeer en kan ik met mijn cargobike gemakkelijk parkeren.”

Het kwartje om zelf te starten met koeriersbedrijf GreenSpeed viel bij een bezoek aan zijn apotheek waar Van Oosten heel veel pakjes zag liggen en zich afvroeg hoe deze bij iedereen werden afgeleverd. ”Het bleek dat veel apothekers de medicijnen door een autokoeriersdienst laten afleveren. Een dure en eigenlijk heel vreemde oplossing, omdat de meeste ontvangers zowat op loopafstand van hun apotheek wonen. Dat moet goedkoper en duurzamer kunnen, dacht ik direct. Bijvoorbeeld met de fiets. Op 3 januari fietste ik mijn eerste rit.”

Het koerierswerk is nieuw voor Van Oosten, die hiervoor in de reclame en marketing heeft gewerkt. “Na de geboorte van mijn dochter heb ik het roer omgegooid. Mijn vriendin maakt ook lange dagen en twee voltijdbanen is gewoon niet handig met een kleintje. Daarbij leek het erop dat ik zou worden overgeplaatst naar Breda. Dat was voor mij het moment om ontslag te nemen en anderhalf jaar de zorg voor mijn dochtertje op mij te nemen.” Van Oosten verwachtte daarna gemakkelijk weer een baan in zijn vakgebied te vinden, maar dat liep door de crisis even anders. “Sollicitaties liepen spaak. Daar werd ik knap chagrijnig van. Ik besloot dat ik als enthousiast fietser beter mijn passie kon volgen en heb me toen aangemeld bij de fietsenmakersopleiding in Zeist. Het resulteerde in een baan als fietsenmaker en –verkoper bij Decathlon in Amsterdam.”

In Amsterdam worden al langer en meer pakketten met de fiets afgeleverd en bij Decathlon zag hij voor het eerst de cargobike, waar hij nu zelf op fietst. “Hoewel de bike er zwaar uitziet, is deze gemaakt van licht aluminium en voorzien van een rubberen rand waardoor de bak absoluut waterdicht is als ik de klep dichtdoe. Ook zit er een stevig slot in de klep.”
Naast incidentele ritten voor bijvoorbeeld een wijnhandel of een reparatiewinkel voor smartphones vervoert Green Speed veel bestellingen voor apotheek de Egelantier naar zorginstellingen en mensen die nog thuis wonen.

Vooruit kijken
Voorlopig blijft Van Oosten alle ritten zelf doen, maar heel voorzichtig kijkt hij al verder vooruit. “Het fietskoerieren was voor mij een nieuwe tak van sport, dus ik ben heel blij dat ik er rustig mee ben begonnen. Inmiddels heb ik de bezorging zo gestroomlijnd dat ik zelf voor een tweede apotheek zou kunnen rijden. Als er meer opdrachtgevers komen, ga ik misschien samenwerken met iemand. Zo weet ik dat er goede subsidiemogelijkheden zijn om bijvoorbeeld mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt bij Green Speed te betrekken. Nu is dat nog niet nodig. Wel heb ik een vast iemand achter de hand voor het geval ik ziek word. Maar weet je? Ik ben zo veel in de buitenlucht dat alle griepgolven aan mij voorbijgaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *